Een webshop met PHP is trager, minder veilig en duurder!

PHP: een verzameling rommelige schuurtjes

De meeste programmeertalen zijn ontworpen. Een of meer mensen zijn ervoor gaan zitten en hebben de structuur, inhoud en werking van de taal op een logische manier uiteen gezet. Dit geldt echter niet voor PHP. De programmeertaal PHP is in 1994 bedacht door Rasmus Lerdorf, een Deens-Canadese programmeur die het in eerste instantie alleen voor zijn eigen producten gebruikte. Wanneer nodig vulde hij de taal aan met nieuwe functies. Die gaf hij niet altijd op dezelfde manier naam, waardoor ze lastiger waren om te onthouden, maar dat maakte hem niet zoveel uit. Hij gebruikte het tenslotte toch alleen zelf. Zodoende is PHP niet echt ontworpen, maar eerder gegroeid. Het verschil tussen PHP en een ontworpen programmeertaal, zoals Python, is als volgt te omschrijven:
Python is een stevige gereedschapskist. De inhoud is netjes geordend en alles dat nodig is zit erin. De kist bevat geen dubbele of onnodige stukken gereedschap. PHP is een verzameling van meerdere rommelige schuurtjes in elk een andere kleur. Ieder schuurtje zit vol met ongeordend gereedschap. Sommige stukken gereedschap zitten er meerdere keren in, misschien onder een andere naam. Alles dat nodig is zit erin, inclusief een heleboel onnodige extra's.

PHP werkt prima... op de korte termijn

Alles dat nodig is voor het bouwen van webshops, zit in PHP. In eerste instantie lijkt het alsof shops die op basis van PHP zijn gebouwd, zoals webshops met Magento of Joomla, prima werken. Maar zodra er een update is - van PHP, van een besturingssysteem, van een browser - is de kans dat er in de code iets kapot gaat heel groot. Vergelijk het met het repareren van een tafel. Een Python-developer gaat naar de winkel voor goed gereedschap, leert timmeren, repareert de tafel en polijst het hout voor een mooie finish. Een PHP-developer pakt een rol ducttape en plakt de tafel van onderen aan elkaar, zodat er van boven niets van te zien is. In eerste instantie lijkt het daardoor weer een prima tafel. Als er echter iets zwaars op gezet wordt, is de kans groot dat de tafel het alsnog begeeft.

een-webshop-met-php-trager-minder-veilig-en-duurder

Een webshop met PHP is traag

Doordat PHP vol zit met extra's en herhalingen, is de code veel logger. Op iedere pagina moet veel meer code geladen worden dan bij een andere programmeertaal het geval zou zijn. Dat maakt webshops die in PHP zijn gebouwd automatisch een stuk trager. Daarnaast neemt de code onnodig veel ruimte in op servers. Dat zorgt ervoor dat hostingkosten van PHP-webshops hoger zijn dan de hostingkosten van een webshop zonder PHP.

PHP is onveilig

Omdat PHP de simpelste programmeertaal is, wordt het vaak gebruikt door onervaren programmeurs of door programmeurs die weinig gedreven zijn om meer te leren en zichzelf te verbeteren. De kans dat zij foutieve code schrijven is groter. Dit wordt echter niet opgevangen door PHP, want in tegenstelling tot andere programmeertalen, hecht PHP weinig waarde aan de juistheid van code. In andere talen worden errors weergegeven wanneer men foutieve code probeert uit te voeren. In PHP wordt de foutieve code simpelweg overgeslagen, of de stukjes die wel kloppen worden eruit gevist waardoor het resultaat iets volkomen onverwachts is. Stel: een stukje code moet de shop beschermen tegen een bepaald soort hack. Maar de programmeur heeft een foutje gemaakt en de code werkt niet. Andere talen geven dan een error, PHP slaat de code over waardoor de developer er niet achter komt dat het niet werkt.
De eerdere analogie, over het repareren van een tafel, slaat ook op PHP zelf. De taal zit vol met zogenaamde 'patches' om fouten te herstellen. Zo bevatte de taal ooit de functie escape_string. Deze bleek niet te werken, dus werd real_escape_string geïntroduceerd. Het duurde nog een hele tijd voor de foutieve functie eruit werd gehaald. Dat is typisch voor PHP: als fouten worden opgelost, duurt het lang voordat dit doorgevoerd wordt en nog langer voor men de foutieve onderdelen eruit haalt.

Maar er zijn toch allerlei websites die PHP gebruiken?

Dat klopt. Onder andere Facebook en Wikipedia draaien op PHP. Dat komt omdat ze op PHP zijn gebouwd en daarop zijn uitgebreid. Het overstappen naar een andere taal is voor zulke grote websites een enorm project. Tegelijkertijd kunnen de allerbeste developers, die bij dit soort bedrijven werken, er wel voor zorgen dat websites met PHP goed werken. De schatting is echter dat de tijd die programmeurs hieraan kwijt zijn gehalveerd wordt als men in een andere taal werkt. Dit is de reden dat nieuwe websites zelden nog met PHP worden gemaakt. En steeds meer websites die al langer bestaan, zoals YouTube, worden omgezet naar Python. Voor meer veiligheid, snelheid en betaalbaarheid.

Demo aanvragen

Stap 1: Uw gegevens

Demo aanvragen

Stap 2: Betalen en verzenden

Demo aanvragen

Stap 3: Overig en wensen

Vorige