Handleiding import & export
Algemene informatie
Wat doet welke kolom?
Voor het importeren van producten in een site moet een bepaalde structuur aangehouden worden in Excel. Aan deze structuur zitten strenge regels. De structuur ziet er als volgt uit:
A: Het id van een product is een unieke code van een product. Wanneer u een nieuw product wilt aanmaken geeft u geen id mee. Er zal dan een nieuw id aangemaakt worden voor dit product. Alleen bij het updaten van een product moet dit veld ingevuld zijn, zie Hoe update ik producten?
B: De title is de naam van het product dat u wilt aanmaken/wijzigen.
C: product_class is het producttype, dit kan het soort product zijn, het merk of iets anders.
D: Het upc is het “unique product code”. Dit is een code van cijfers en/of letters van een product. Een upc moet uniek zijn.
E: De description is de omschrijving van een product. Dit komt naast het product te staan op de website.
F: De long_description is een beschrijving die onderaan de pagina komt te staan. Deze beschrijving is vaak gedetailleerder dan de normale description.
G: vat_rate is de hoogte van de BTW op het product. Dit kan “zero”, “low” of “high” zijn. De verschillen zijn als volgt:
![]()
H: De structure is de structuur van het product. Dit kan “standalone”, “child” of “parent”. De verschillen zijn als volgt:
![]()
I: is_public geeft aan of een product zichtbaar is op de website. Dit kan “WAAR” of “ONWAAR”. De verschillen zijn als volgt:
![]()
J: priority wordt gebruikt om een “boost” aan een product te geven. Dit houdt in dat het product voorrang krijgt op producten met een lagere priority. Hierdoor wordt hij boven aan de pagina neergezet in de categorie. Voor priority worden de getallen 0 t/m 10 gebruikt.
K: Binnen categories worden de categorieën van een product meegegeven. Een product kan meerdere categorieën hebben. Een voorbeeld hiervan is:
Het product Ford Focus valt onder de categorie “auto’s” en de subcategorie “motorvoertuigen>vierwielers”. In Excel ziet dat eruit als: auto’s, motorvoertuigen > vierwielers. De comma achter “auto’s” kan ook een “pipeline” ( | ) zijn.
Om erachter te komen welk scheidingsteken uw webshop gebruikt zie Hoe weet ik welk scheidingsteken ik moet gebruiken?
L: Bij images staan de namen van de afbeeldingen die het product gebruikt. Voorbeeld:
FordFocusVoorkant.png, FordFocusAchterkant.png
OF
FordFocusVoorkant.png | FordFocusAchterkant.png
Om erachter te komen welk scheidingsteken uw webshop gebruikt zie Hoe weet ik welk scheidingsteken ik moet gebruiken?
Voor het toevoegen van afbeeldingen, zie Hoe voeg ik een afbeelding toe?
M: parent wordt alleen ingevuld bij child producten. Hier staat het id van de parent.
N: De slug is de regel die in de zoekbalk aan de url wordt toegevoegd. Dit is de titel van het product waarbij alle spaties zijn vervangen voor streepjes. Voorbeeld:
Ford-Focus-2016
O:De seo_title is de titel die weergegeven wordt in in zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google en Bing.
P:De seo_description is de beschrijving die weergegeven wordt in zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google en Bing.
Q:De seo_keywords zijn de woorden waar uw product op gevonden kan worden in zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google en Bing. Dit ziet er als volgt uit:
Ford Focus, Ford, Auto
OF
Ford Focus | Ford | Auto
Om erachter te komen welk scheidingsteken uw webshop gebruikt zie Hoe weet ik welk scheidingsteken ik moet gebruiken?
R: Het stockrecord_id is een getal dat uniek moet zijn. Dit getal wordt gebruikt bij het opslaan van de prijs van het product. Wanneer u een nieuw product wilt aanmaken geeft u geen stockrecord_id mee. Er zal dan een nieuw stockrecord_id aangemaakt worden voor dit product. Alleen bij het updaten van een product moet dit veld ingevuld zijn, zie Hoe update ik producten?
S: De price_currency is de valuta waarin het product verkocht wordt. Bijvoorbeeld “EUR” voor euro’s.
T: Het num_in_stock geeft aan hoeveel voorraad er van het product is.
U: Num_allocated is het aantal producten dat wel besteld is maar nog niet verzonden is. Deze kan leeg gelaten worden.
V: In partner komt het nummer van de leverancier te staan. Erachter komen welk id de leverancier heeft die u zoekt? Zie Partner id bekijken
W: het partner_sku is een uniek nummer dat gebruikt wordt door de leveranciers. Vul hier hetzelfde getal in als in kolom D (upc)
X: low_stock_threshold is de grens waarop aangegeven wordt dat het product bijna op is. Als de voorraad lager is dan dit getal wordt er een melding bij het product weergegeven.
Y: price_excl_tax is de prijs van het product. Vul deze in zoals u dat in Wagtail zou doen bij een product.
Partner id bekijken
Een partner (ook wel leverancier genoemd) heeft een id. Dit id is nodig om producten aan een leverancier te koppelen bij het importeren. Om achter het id van een partner te komen doet u het volgende:
Ga in Wagtail naar “fuliment” en klik op partners
Klik vervolgens op de naam van de partner waar u het id van wilt weten. Hierna ziet u de pagina van de geselecteerde partner. Boven in de zoekbalk staat “partners” gevolgd door een getal. Dit getal is het id van de leverancier.
Exporteren
Hoe exporteer ik producten?
Ga naar de manage omgeving van uw website en log in (om bij de manage omgeving te komen gaat u naar uw website url en voegt u /manage toe in de zoekbalk, voorbeeld: mijnwebsite.welkombij.highbiza.nl/manage). Ga vervolgens naar “Producten” onder het tabje “Catalogus”:
Vervolgens zoekt u de producten op en exporteert u deze door ze te selecteren, bovenaan de actie “Exporteer selectie als Excel bestand (.xlsx)” te selecteren en te klikken op “ga”.
Vervolgens ziet u een scherm waarna u op de download knop rechtsboven kunt klikken, LET OP! Het duurt eventjes voordat het bestand gereed is, dit kan eventjes duren afhankelijk van het aantal producten dat u aan het exporteren bent. Herlaad de pagina om te checken of het bestand klaar is. Dit wordt aangegeven door het groene vinkje:
Importeren
Hoe importeer ik producten?
Ga naar de manage omgeving van uw website en log in (om bij de manage omgeving te komen gaat u naar uw website url en voegt u /manage toe in de zoekbalk, voorbeeld: mijnwebsite.welkombij.highbiza.nl/manage). Ga vervolgens naar “Producten” onder het tabje “Catalogus”:
Vervolgens ziet u rechtsboven een knop “Import producten vanuit .xlsx (excel)”, klik hierop.
Klik op de eerste knop “bestand uploaden” en selecteer uw Excel bestand dat u wilt importeren.
Voor het geven van afbeeldingen aan producten zie Hoe voeg ik een afbeelding toe?
Hoe voeg ik een afbeelding toe?
Als u afbeeldingen toe wilt voegen aan de producten die u importeert voert u onderaan de importpagina een .zip bestand in met de afbeeldingen. Ga naar het mapje met afbeeldingen, klik met uw rechtermuisknop op het mapje. Afhankelijk van uw systeem selecteert u de volgende optie:
MacOs (macbook en imac): selecteer comprimeer.
Windows: selecteer kopieëren naar > gecomprimeerde (gezipte) map
Dit bestand kunt u invoegen onderaan de importpagina.
Klik vervolgens onderaan op de pagina op “bewaar”.
Hiervoor geld dat het even kan duren voordat de wijzigingen doorgevoerd zijn. Herlaad de volgende pagina om te controleren of het bestand geüpload is.
Hoe weet ik welk scheidingsteken ik moet gebruiken?
Standaard gebruiken onze sites 2 verschillende scheidingstekens. De comma ( , ) en de pipeline ( | ). De makkelijkste manier om erachter te komen welk scheidingsteken uw website gebruikt is als volgt:
Maak een product aan met meerdere categorieën
Ga naar wagtail en klik op “catalogus”, klik vervolgens op “producten”.
Maak bovenaan een nieuw product aan, selecteer een willekeurig producttype:
Vul vervolgens een titel in en ga naar het tabje “categorieën”:
Geef het product hier een willekeurige categorie:
En klik vervolgens onderaan de pagina op “Opslaan en opnieuw bewerken”:
U ziet nu een tabje om een tweede categorie toe te kennen. Geef het product nu een tweede categorie en klik op “bewaar”:
Exporteer een product met meerdere categorieën.
Exporteer het product dat u zojuist heeft aangemaakt. Voor het exporteren van een product zie Hoe exporteer ik producten?
Bekijk de excel
Nadat u het product heeft geëxporteerd kunt u het gedownloade bestand openen in Excel. Als u hier in kolom K kijkt zult u de categorieën van het product zien met een scheidingsteken ertussen. Dit kan er op 2 manieren uitzien:
Het scheidingsteken dat hier staat is het scheidingsteken dat uw website gebruikt. Vergeet niet het aangemaakte product te verwijderen.
Errors
‘int’ object has no attribute ‘split’
In het volgende voorbeeld zullen we een multi optie attribuut als voorbeeld gebruiken, dit is een multi optie attribuut:
Bij het wijzigen van een attribuut kan het voorkomen dat bij het importeren de volgende melding wordt getoond:
Om dit op te lossen gaat u in Excel naar het bestand dat u probeert te importeren. Zoek de kolom waar een $ staat gevolgd door de naam van uw attribuut. In het voorbeeld is dit “$testgetal”. Hieronder staat uw optie:
Selecteer alle getallen in deze kolom, ga vervolgens in het lint naar het tabblad “Gegevens” en selecteer “Tekst naar kolommen”:
Hierna volgt een scherm waar u 2 keer op volgende moet drukken. Hier ziet u linksbovenin het kopje “Gegevenstype per kolom”, zet deze op “Tekst” en klik op voltooien.
Producten aanpassen
Standalone product omzetten naar hoofdproduct met kinderen
Een standalone product is een opzichzelfstaand product. Een product zonder kind producten. Om een standalone product om te zetten naar een hoofdproduct met kinderen doe je het volgende:
Ga naar het product dat u wilt wijzigen. Klik vervolgens op “Voorraad en prijzen” en verwijder de voorraad en prijzen van het product door het vinkje van verwijderen aan te zetten aan de rechter kant van het scherm en op bewaar te klikken.
U kunt nu varianten toevoegen aan het product door het opnieuw te wijzigen en naar “Varianten” te gaan aan de linker kant. Vervolgend klikt u op “Variant toevoegen” Hier kunt u nu een kind aanmaken.
Varianten van standalone product overdragen naar kinderen
Nadat u het product om hebt gezet in een hoofd product kan het zijn dat u de attributen ook mee wilt nemen naar de kinderen. Dit doet u als volgt:
Ga naar de manage omgeving van uw website en log in (om bij de manage omgeving te komen gaat u naar uw website url en voegt u /manage toe in de zoekbalk, voorbeeld: mijnwebsite.welkombij.highbiza.nl/manage). Ga vervolgens naar “Producten” onder het tabje “Catalogus”:
Vervolgens zoekt u het hoofdproduct en exporteert u deze door het product te selecteren, bovenaan de actie “Exporteer selectie als Excel bestand (.xlsx)” te selecteren en te klikken op “ga”.
Vervolgens ziet u een scherm waarna u op de download knop rechtsboven kunt klikken, LET OP! Het duurt eventjes voordat het bestand gereed is, dit kan eventjes duren afhankelijk van het aantal producten dat u aan het exporteren bent. Herlaad de pagina om te checken of het bestand klaar is. Dit wordt aangegeven door het groene vinkje:
Doe vervolgens hetzelfde voor de kinderproducten. Het is makkelijker om alle kinderen waarvan u de attributen wilt toepassen tegelijk te selecteren bij het exporteren. Dit ziet er als volgt uit:
Nadat u allebei de Excel bestanden gedownload hebt kunt u ze openen, kijk eerst in het bestand van het hoofdproduct. Hier ziet u aan de rechterkant alle attributen van het product. De attributen zijn de kolommen met bovenaan een dollarteken ($) voor de attribuut naam, voorbeeld:
Kopieer alle kolommen van de attributen die u wilt meenemen naar de kinderproducten (kopieer beide regels, de attribuut titel en de waarde). Open vervolgens het 2e bestand waar de kinderen te zien zijn. Plak hier de attributen achter de laatste kolom zodat het er als volgt uit komt te zien:
Sla het bestand op en importeer het (zie Producten importeren).
Updaten
Hoe update ik producten?
Door het updaten van producten kunt u veel producten tegelijk veranderen. Dit is handig als een groep producten onder aan andere categorie moeten vallen, de prijs van veel producten veranderd etc. Voor het updaten van producten moet u eerst een export maken van de producten die u wilt updaten (zie Producten exporteren). Vervolgens opent u het bestand en past u de producten aan. Hierna slaat u het bestand op en importeert u het (zie Product importeren). Bij het updaten van een product zijn het id en het stockrecord_id wel ingevuld in tegenstelling tot het aanmaken van een nieuw product.